Laatste nieuwtjes
Nieuwe voorstelling Jacques nu in de theaters!
De Kinderen van het Kattenpleintje hebben ook een eigen facebook- pagina: www.facebook.com/kattenpleintje Vind deze pagina leuk en blijf op de hoogte van de laatste Kattenplein- nieuwtjes!
Gedonder met groep acht  Er komen nu steeds meer ‘vernieuwde’ schoolromans. Zojuist verschenen: Gedonder met groep acht (eerder verschenen onder de titel: Het achtste- groepie tegen het soepie.) Groep acht speelt nogal de baas op school, maar dat laat groep zeven niet op zich zitten….
Jacques was vanaf 2013 tot maart 2015  de eerste Nederlandse  Kinderboekenambassadeur. Tijdens het congres van de Stichting lezen op 25 maart jl. hield hij zijn slotrede als ambassadeur, waarin hij terugblikt maar ook een aantal aanbevelingen doet. Lees ->Hier de slotrede. Zijn opvolger is Jan Paul Schutten die in de komende twee jaar het ambassadeurschap zal vervullen
Jacques was te gast in de Tros-Nieuw-Show op 28 maart jl. Beluister ->Hier de uitzending.
Lees ->hier het eerste hoofdstuk van En de groeten van groep acht Lees ->hier het eerste hoofdstuk van Een bende in de bovenbouw
ONZE KIP IS TERUG! Jaren geleden vond Henk Kneepkens een kip langs de weg. Die inspireerde hem tot een aantal prachtige tekeningen. Aan mij vroeg Henk om er een verhaal bij te schrijven en hij maakte daarvoor nog wat extra illustraties. Het boek verscheen ooit eerder in 1999 maar nu heeft uitgeverij AERIAL het boek opnieuw uitgebracht. Niet alleen in Nederland maar ook in Engeland! Henk en ik zijn hartstikke trots, want het is nog steeds een bijzonder prentenboek over Tim die een kip vindt die van een vrachtwagen is gevallen. Dan blijkt dat kip vergeten is dat ze een kip is. Tim begint met ‘kippenles’ en probeert haar weer te leren tokken en eieren te leggen… Maar niets lijkt te helpen.
Het nieuwste boek van Jacques; De Kindertemmer met prachtige tekeningen van Kees de Boer. Quinten en Annabel zijn twee erg vervelende kinderen, die als ze hun zin niet krijgen meteen gaan rellen. Hun wanhopige ouders doen er alles aan om de kinderen nóg meer te verwennen met uitstapjes naar pretparken en zwemparadijzen, maar het gaat van kwaad tot erger. Ten einde raad schakelen de ouders de hulp in van de Kindertemmer: een merkwaardig mannetje dat Quinten en Annabel de schrik van hun leven bezorgt. Zal het helpen om broer en zus weer in het gareel te krijgen?
Ik ben hartstikke trots. Voor de Efteling mocht ik  het verhaal bedenken rondom de spannende  attractie Baron1898. Het is een verhaal  geworden over hebzucht, hoogmoed en ....  liefde. Verkrijgbaar in de Efteling en natuurlijk in de boekhandel. ->meer informatie
De Kist Ik mocht te gast zijn in het tv-programma De Kist. Een gesprek over leven en dood. Bijzonder om te mogen doen. We spraken o.m. over mijn boek Achtste-groepers huilen niet en Tien torens diep. Maar ook persoonlijke zaken kwamen  ter sprake. Voor terugkijken zie: http://www.npo.nl/de-kist/27-09-2015/VPWON_1243785
-> Hier kun je dit boek bestellen met een echte handtekening van Jacques Vriens.
Lees ->hier meer.
Veertig jaar schrijver In 2016 is het veertig jaar geleden dat mijn éérste boek ‘Die rotschool met die fijne klas’ uitkwam. Het boek (dat al die jaren in druk bleef) verschijnt in maart as. in een nieuw jasje. Ik ben er nog eens kritisch doorheen gegaan en heb weinig hoeven te veranderen aan de sfeer en  de manier waarop kinderen en leerkrachten met elkaar omgaan. De borden met krijtjes wel vervangen door digi-borden. Hier en daar wat geschrapt, want ik dacht soms wel: ‘Meester Vriens legde het veertig jaar geleden graag nóg een keer uit’. Maar het is en blijft ‘Die rotschool met die fijne klas’, het verhaal over de aardige jonge meester Jan Brinkman en zijn klas. En natuurlijk over directeur Wijnen die de ‘vrije’ aanpak van Jan niet ziet zitten. Ik ben nog steeds trots op mijn eerste boek!
Nieuwste boek Smokkelkinderen  Na Tien torens diep, Weg uit de Peel, Oorlogsgeheimen en Strijd om de kathedraal een nieuw historisch boek! Arie groeit op in een klein dorp vlakbij de grens in de jaren dertig. Hij woont samen met zijn vader en gehandicapte zusje bij zijn bazige oma. Vader werkeloos en probeert met het smokkelen van boter – ‘het vette goud’- aan geld te komen. Op een dag gaat Arie voor het eerst mee op smokkeltocht. Als ‘voorloper’ moet hij kijken of de kust veilig is, want als de grenswachters je betrappen, ben je al je smokkelwaar kwijt en ga je de gevangenis in. Dan blijkt dat sommige smokkelaars verraad plegen door de grenswachters te waarschuwen. Arie komt midden in die strijd terecht als hij hoort dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. Als hij dan ook nog tijdens een gevaarlijke smokkelnacht  ineens iets over zijn moeder ontdekt, neemt hij een onverwacht besluit …
Mei-Lan-Lan en het geheim van snackbar de Belg In dit derde deel van De Kinderen van het Kattenpleintje speelt Mei-Lan-Lan de hoofdrol. Samen met Steffie , Max en Sjoerd doet zij een ontdekking over haar verleden. Dat  veroorzaakt nogal wat consternatie . En ondertussen bereidt iedereen zich voor op het grote pleinfeest. Iedereen? Nee want professor Stekeltee en zijn vrouw zijn fel tegen en doen er alles aan om het feest tegen te houden.
Deel 3 van de Kinderen van het Kattenpleintje nu in de winkel!
WILLEM EN DIKKE TEUN zijn terug! Ik ben er blij mee, want het is nog steeds een van mijn favoriete boeken. Het boek was een tijdje niet meer te krijgen. Nu een prachtige herdruk met een vrolijk nieuw omslag van Alex de Wolf. Willem is een beetje verlegen en durft nog niet zoveel, maar zijn poezenvriend Dikke Teun helpt hem om langzaam maar zeker flinker te worden. Ze hebben samen wel een heel groot geheim: Dikke Teun kan praten, maar dat mag echt niemand weten!
Ze waren al een tijdje niet meer verkrijgbaar, maar nu zijn ze terug: de grappige kleuter Tommie en zijn grote bijdehante zus Lotje! In een dikke bundel met een heleboel herkenbare, geestige en soms spannende verhalen. Op een warme dag leggen ze papa's kleren in de koelkast; vangen ze een koe; gaan naar een pretpark; vervelen zich; spelen circusje; lopen weg als papa en mama ruzie maken en beleven nog veel en veel meer. Een fijn (voor-)leesboek waarin veel te lachen valt voor kinderen en volwassenen. Met heerlijke tekeningen van Kees de Boer.
Geef mij maar een boek! Vanaf 10 februari 2017 is Achtste-groepers huilen niet verkrijgbaar in de boekhandel voor € 2,- Vorig jaar was Jan Terlouws 'Oorlogswinter' het actieboek van 'Geef mij maar een boek!' Bedoeld om alle kinderen de kans te geven een eigen bibliotheekje op te bouwen. Dit jaar valt mij deze grote eer te beurt. Ik vind dit heel bijzonder, vooral omdat juist dit boek is uitgekozen. Het verhaal over Akkie/Anke die echt bij mij in de klas zat en een hartstikke leuke meid was.
Jacques presenteerde het radio 4 programma ‘een goede morgen met..’ ->Luister hier de uitzending terug.
WEG UIT DE PEEL Openluchtheater In mei, juni en september is in De Peel (op de grens van Brabant en Limburg) met veel succes de theaterbewerking uitgevoerd van het boek ‘Weg uit de Peel’. Jacques schreef het script en  deed de (eind-)regie. Het verhaal speelt rond 1915 en gaat over Janneke die graag juf wil worden en over haar meester en grote broer Nard die in geheim een staking voorbereiden. Wegens groot succes wordt deze voorstelling hernomen in juni 2019! Kijk voor meer informatie op: www.weguitdepeel.nl
Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek. Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan. Herkenbaar en gelaagd verhaal, voor jongens en meiden vanaf 9 jaar.
'Niemand kan beter over de speelse, intense interactie tussen kinderen schrijven.' Abdelkader Benali in de Volkskrant over de schoolromans van Jacques Vriens
Bestel dit boek nu met een echte handtekening en persoonlijke boodschap van Jacques Vriens! >Ga naar de webwinkel
Nieuwe schoolroman (herzien) In de serie schoolromans (herzien: nieuw omslag en nog eens kritisch door de tekst gegaan) is nu verschenen: Het geheime weekboek van groep acht.                                   In groep acht besluiten Sven, Rachelle, Thomas en Janneke een geheim afscheidscadeau te maken voor hun klasgenoten: ze gaan dit schooljaar een weekboek bijhouden. Elke week beschrijft een van hen (op haar/zijn geheel ‘eigen’ wijze) wat er is gebeurd in de klas. Bijvoorbeeld over verliefdheden, ruzies en hoe zenuwachtig hun meester doet als hij seksuele voorlichting geeft. Of over die rare moeder die voor het raam staat te springen. Ook de spanning voor de eindtoets en het kamp staan erin. Al snel blijkt dat de vier vooral over veel persoonlijke zaken schrijven die ze hun klasgenootjes liever niet laten lezen... Grappige, spannende en soms ontroerende dagboekverslagen.
Jacques vertelt over dit boek in Met Het Oog Op Morgen ->hier te beluisteren
De 'dikke' Tommie en Lotje deel 2 is uit! Weer heel veel bladzijdes (235!) met lieve, gekke, spannende en stoute verhalen over de kleine Tommie en zijn grote zus Lotje (en hun- soms wanhopige- ouders). Mijn eigen kinderen inspireerde mij bij het schrijven van deze verhalen. (Met heerlijke tekeningen van Kees De Boer.)
Code Kattenkruid Een integere jeugdroman over een gevoelig levensthema. De 12-jarige Stijn en zijn opa zijn twee handen op een buik. Binnenkort gaan ze samen een driedaagse fietstocht maken. Dan krijgt opa te horen dat hij een ernstige ziekte heeft. Iedereen is verdrietig, maar opa wil de tijd die hij nog heeft, léven en genieten. Hij vertrouwt zijn kleinzoon nog wel iets toe: 'Stijn, ik ga niet zitten wachten tot ik langzaam in elkaar stort van ellende.' Ik schrok en stamelde: 'Maar opa...' 'Niks, "maar opa". Misschien ga ik vanzelf dood, maar als het niet anders kan, wil ik euthanasie. Weet je wat dat is?' 'Ja, dat je een prik krijgt en dat je dan... dan...' Ik kon het niet zeggen. En ondanks de protesten van de familie gaat de fietstocht van Stijn en opa gewoon door. Tijdens hun tocht kletsen ze heel wat af en komt Stijn achter een verdrietig geheim van zijn opa. Maar ze hebben ook veel plezier met elkaar, want ze delen hetzelfde gevoel voor humor. Wanneer uiteindelijk het afscheid komt, valt het voor Stijn en zijn opa minder zwaar dan ze dachten
Niet thuis. was kerntitel van de kinderboekenweek 2018 De CPNB tipt in het kader van de kinderboekenweek een aantal boeken die goed bij het thema ‘Vriendschap’ passen. Niet thuis staat ook op de tiplijst.
Nu ook verkrijgbaar als luisterboek.
Luister naar Jacques over zijn boek Code Kattenkruid in De Grote Vriendelijke Podcast!
Pleingeheimen Alle drie de delen over De Kinderen van het Kattenpleintje in een super dikke bundel!
Nieuw deel in de serie van de Bende van de Korenwolf. De reis met de vliegende leunstoel Een heerlijk en grappig verhaal over vier kinderen die opgroeien in een familiehotel. Eefie, Joost, Nina en Pepijn wonen samen met hun ouders en oma in Hotel De Korenwolf. De vier kinderen noemen zichzelf ook wel ‘De bende van De Korenwolf’ en oma is het erelid. Oma’s jeugdliefde Willem heeft haar uitgenodigd om naar Tanzania te komen ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ze wil niets liever, maar durft niet te vliegen. Joost en Eefie bedenken een plan om oma te helpen, maar ze moeten voorzichtig te werk gaan. Niemand mag zien waar ze mee bezig zijn. Aan hun grote broer Pepijn hebben ze niks, hij heeft alleen nog oog voor de mooie Aisha die ook in het hotel logeert. Nina helpt gelukkig graag, maar kan die kleuter haar mond wel houden? Het loopt helemaal niet zoals ze bedacht hadden. Zou oma’s reis nog doorgaan?
FILMRECHTEN VAN JEUGDBOEK NIET THUIS VAN JACQUES VRIENS VERKOCHT De rechten zijn gekocht door de producent van Achtste-groepers huilen. Kinderboek Niet thuis van Jacques Vriens wordt verfilmd! Productiebedrijf Phanta Basta! heeft de filmrechten gekocht. Daarmee wordt de succesvolle samenwerking tussen producent Harro van Staverden, auteur Jacques Vriens en uitgeverij Unieboek | Het Spectrum geprolongeerd. Van Staverden produceerde eerder de met succes ontvangen filmversies van Vriens' boeken Achtste- groepers huilen niet, Oorlogsgeheimen en de tv-serie Tien torens diep. Over Niet thuis Niet thuis gaat over zeven kinderen die door omstandigheden niet thuis wonen, maar in een leefgroep geplaatst zijn. Er wordt ruzie gemaakt, getroost, gepest, vriendschappen gesloten en ook veel gelachen. De groepsleiding heeft er in elk geval de handen vol aan. Dan ontdekken de kinderen dat wegens bezuinigingen in de jeugdzorg hun huis gesloten zal worden en ze bedenken een spannend maar ook gevaarlijk plan om toch bij elkaar te kunnen blijven. En dat ondanks alle verschillen die er tussen hen zijn. 'Niemand kan beter over de speelse, intense interactie tussen kinderen schrijven.' Abdelkader Benali in de Volkskrant over de schoolromans van Jacques Vriens
‘Je vertelt het niet! ’ riep ik tegen Joeri. ‘Dat doe ik wel!’ Met overdreven grote passen liep mijn broer door. ‘Doe nou niet zo eigenwijs, misschien komt het nog goed.’ We waren door het park op weg naar school. Het was herfst, de lucht was treurig grijs en ik dacht:  Echt echtscheidingsweer. Ineens bleef Joeri staan en ik botste bijna tegen hem op. Hij draaide zich om: ‘Geloof jij het zelf, Lara? Ik deed net of ik hem niet begreep. Dat doe ik wel vaker als mijn broer weer één van zijn stomme buien heeft. ‘Wat?’ vroeg ik. ‘Dat het goed komt, slome’ antwoordde Joeri. Hun vader roept onverwacht tijdens het toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling Lara en Joeri reageren heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen en Joeri is woedend. Hun ouders doen erg hun best om er géén vechtscheiding van te maken, maar dat mislukt. De twee kinderen willen niet kiezen en vertellen óm de beurt  hoe zij dit beleven. De emoties lopen hoog op. Maar gelukkig hebben ze veel gevoel voor humor. En op school  mogen ze alles even vergeten, want ze zitten in  groep acht en dat is een bijzonder jaar. En als echt uit de hand loopt, nemen Lara en Joeri zelf het heft in handen.
Nieuwe Jacques Vriens
Een belangrijk verhaal van meesterverteller Jacques Vriens over familie, vreugde, verdriet en voor jezelf opkomen.
‘Vernieuwde’ uitgave van: Het geheim van de verliefde hulpkok met nieuwe erg grappige tekeningen van Iris Boter. Puber Pepijn is hartstikke verliefd en Joost en Eefie willen dan ook weten wat hij met zijn vriendinnetje op zijn kamer uitspookt. Hun ouders hebben andere zorgen. Ze willen graag de bruiloft  verzorgen van de dochter van de burgemeester, maar de concurrentie: Hotel Tivoli, stelt alles in het werk om zelf het feest te mogen organiseren. Als het dan toch lukt, dankzij de kinderen, om de bruiloft naar De Korenwolf te halen, gaat er van alles mis in de keuken. Het was ook niet zo verstandig om Pepijn mee te laten helpen, want die heeft zijn hoofd er helemaal niet bij. Zijn verkering is uit….
Spannende weken in aanloop naar Pakjesavond! Het is midden in de nacht en iedereen slaapt. Papa, mama, Marieke en Sam. Overal in huis is het donker, behalve bij Lieke op de kamer, want daar schijnt de maan naar binnen. Lieke wordt er wakker van en kan niet meer in slaap komen. Ze denkt aan Sinterklaas. Morgen komt hij aan met de stoomboot. Morgen zal Lieke hem zien, van vlakbij, van zo dichtbij dat ze hem een hand kan geven. Zou Lieke dat durven? Voor Sam en Lieke breekt een spannende tijd aan, met schoen zetten, verlanglijstjes maken en veel sinterklaasliedjes zingen! Dag Sinterklaasje van meesterverteller Jacques Vriens is een ware klassieker en is bijna veertig jaar na verschijning nog even herkenbaar en aansprekend voor kleuters van nu. Deze geheel herziene editie met nieuwe illustraties van Marja Meijer kan weer generaties mee!
Tijger in de War In 1992 won Jacques een Zilveren Griffel met dit boek. Nu is het opnieuw uitgegeven met prachtige tekeningen van Saskia Halfmouw. Isa logeert graag bij haar opa en oma en hun dikke kater Tijger. Maar Tijger is af en toe in de war, net als opa trouwens. Oma vindt dat best moeilijk, maar Isa snapt opa en Tijger heel erg goed. Een ontroerend en grappig boek voor kinderen die net kunnen lezen of om voor te lezen.
Het nieuwste boek van Jacques Vriens JAKOB EN DE ZEVEN GEVAREN Claartje kijkt me met haar grote ogen onderzoekend aan. ‘Jakob, je bent af en toe een bange schijtlijster.’ Ik knik, want ze heeft gelijk. Ik durf niet zoveel, maar ik wil het wel leren. Als uitdaging bedenkt Jakob zeven gevaren om de saaie weg naar school spannender te maken. Sommige gevaren zijn echt, maar andere zijn fantasie. Zo moet hij  langs de valse Duitse herder Bernard; de muur van het oude kerkhof die kan omvallen en het huis van de kinderlokker. En ook op school zijn er  gevaren: Hans van Tiel die je zomaar in elkaar kan slaan en de vreselijke meester Hoeben. Zijn vrienden Claartje en Bennie zijn gelukkig nergens bang voor. Dankzij hen wordt Jakob langzaam wat stoerder. Dat is maar goed  ook, want ineens wordt zijn leven op z’n kop gezet. Zijn vader verlaat het gezin en Jakob en zijn moeder raken ook nog het huis kwijt door een brand, waardoor ze een tijdje moeten inwonen bij een heel vervelende tante. Door alles wat Jakob meemaakt en zijn bijzondere vriendschappen wordt hij steeds moediger en leert hij beter voor zichzelf opkomen. Maar als Claartje op een dag onverwachts uit zijn leven verdwijnt, krijgt Jakob het wel erg moeilijk. Is hij inmiddels dapper genoeg?  
Jacques: ‘Dit is voor mij een bijzonder boek omdat voor een deel gebaseerd is op mijn eigen jeugd. Het speelt zich af in 1958 toen ik zelf 11 jaar was. Het is (denk ik) een grappig, spannend en ontroerend avonturenverhaal geworden,  waarin de jaren vijftig volop tot leven komen. Vanaf 9 jaar. Uitgave Van Holkema en Warendorf, Amsterdam
Een nieuwe ( Gi Ga Groene) Korenwolf! Kleine Nina die ’s morgens heel vroeg staat te krijsen in de gang en alle hotelgasten wakker gilt. Eefie en Joost die ontdekken dat er plannen zijn om een weg aan te leggen door het Donkere Dassenbos vlak achter Hotel De Korenwolf en een handtekeningenactie beginnen. PP (Puber Pepijn) die samen met zijn (nieuwe) vriendin voor hárde actie is, waardoor de politie eraan te pas komt. Nina die haar hele klas uitnodigt voor haar verjaardag die daarom volledig uit de hand dreigt te lopen. De oude ober Goemie die wordt betrapt op het ‘stelen’ van hapjes.   Een grappig en spannend verhaal over vier kinderen die opgroeien in een Zuid-Limburgs familiehotelletje. Hun ouders hebben het altijd druk, dus moeten ze zichzelf vermaken en daar zijn ze heel erg goed in…..
Samen met de Limburgse kunstenaar Pallieter Hutschemakers bedacht Jacques het verhaal. Hij schreef de tekst en Pallieter maakte de prachtige 'schilderijen'. Het is het verhaal over de jonge dasjes Bes en Bas die nog niet hun hol uit mogen (want buiten zijn 'de gevaren') maar het stiekem toch doen. Alles is nieuw, verrassend en ook heel spannend…..
Een popster in hotel De Korenwolf! Eefie en kleine Nina zijn door het dolle heen. Volgens een roddelblad is de bekende popster Izabel de Groot ondergedoken in De Korenwolf. Ze zou zwaar in de put zitten. De ouders van Eefie en Nina zeggen dat het allemaal grote onzin is. Toch gaan Eefie, Nina en Joost op onderzoek uit. Gek genoeg bemoeit grote broer Pepijn zich er helemaal niet mee – en dat terwijl zijn kamer vol posters van Izabel hangt... Maar de kinderen vergeten Izabel bijna als ze horen dat oma weggaat uit het hotel. Oma vindt het traplopen te lastig worden. Maar oma die weggaat, dat mag niet! Kan de bende een oplossing bedenken om haar te laten blijven?